Het debiteurenbeheer proces: wat is de rol van een incassobureau?

Gepubliceerd op 17 januari 2022

Bij ieder bedrijf is er sprake van een debiteurenbeheer proces. Hoe dit opgepakt is, kan verschillen. Echter wanneer een debiteur zijn rekeningen niet betaalt, dan komen wij als incassobureau altijd in beeld om de openstaande rekeningen alsnog te innen. Hoewel debiteurenbeheer moet voorzien in het zekerstellen van inkomsten voor een bedrijf, de cashflow moet bewaken en risico’s moet inperken, heeft nog niet ieder bedrijf dit geoptimaliseerd. In deze blog lees je alles over het debiteurenbeheer proces: wat is de rol van een incassobureau?

Debiteurenbeheer uitbesteden

Afhankelijk van hoe een bedrijf het debiteurenbeheer geregeld heeft, voeren wij als incassobureau onze werkzaamheden uit. Bij debiteurenbeheer uitbesteden draagt een bedrijf het debiteurenbeheer vanaf het versturen van de factuur aan een externe partij over. Die partij stuurt de herinneringen zoals het volgens de wet moet, maar biedt ook advies om betalingen nog voor het verlopen van de factuur al binnen te krijgen. Als Incassonet hanteren wij een proactieve rol in risicomanagement en in optimalisatie van het beheer van debiteuren.

Incassonet is een persoonlijke partner in debiteurenbeheer proces en incasso

Incassonet gaat ver in het persoonlijke contact. Niet alleen voor grote accounts, ook voor kleinere bedrijven bieden wij dezelfde voordelen. Iedere klant van Incassonet maakt gebruik van het beste incasso platform. Hiermee krijg je 24/7 inzicht. Daarnaast heb je een eigen aanspreekpunt. We bieden al onze klanten ook een maandelijkse rapportage. Bij het eerste contact met ons zal je zelf ervaren hoe persoonlijk wij werken. Het is misschien niet iets wat je verwacht van een incassobureau, maar een vriendelijke werkwijze is eigenlijk heel belangrijk.

Een niet betaalde factuur? Wat is de rol van een incassobureau?

Wanneer bij het debiteurenbeheer blijkt dat een factuur niet betaald is, of wanneer jij zelf jouw debiteurenbeheer doet en merkt dat een klant niet wil of kan betalen, dan start de incassoprocedure. Als incassobureau hebben wij geen juridische status zoals een deurwaarder dit heeft. Wij moeten het hebben van onze jarenlange ervaring in alle branches en onze bewezen strategie. Incassonet is één van de snelste incassobureaus van Nederland. Gemiddeld wordt een onbetaalde factuur binnen 36 dagen alsnog betaald. Wij stellen vriendelijkheid en het behouden van jouw klantrelatie met de debiteur hierbij voorop. Want, het incasseren van één factuur moet volgens ons niet een toekomstige opdracht in gevaar brengen.

Hoe zien de werkzaamheden van een incassobureau eruit?

Als ondernemer of administratief medewerker kun je ons in iedere stap van het debiteurenbeheer proces inschakelen. Dit kan bij het herinneren van debiteuren aan verlopen facturen zijn, maar ook pas wanneer jij de verlopen factuur via jouw persoonlijke dashboard aan ons overdraagt. Onze werkzaamheden starten simpel, wij sturen jouw klant een aanmaning. Wanneer dit onvoldoende is, gaan wij contact opnemen. Wij doen dit vriendelijk, vanuit de vraag “waarom is de factuur niet betaald?” Door deze prettige werkwijze kunnen wij zonder schade aan klantrelaties de meeste facturen snel innen. Lukt dit niet? Dan onderhandelen wij met de debiteur om tot een betalingsregeling te komen.

Expert in incasso

De rol van Incassonet is belangrijk bij het debiteurenbeheer. Wij ontzorgen hierin en zetten onze expertise in voor jouw bedrijf. Jij hoeft niet na te denken over het proces nadat je de verlopen factuur aan ons overgedragen hebt. Ook hoef je de onderhandelingen met de debiteur over een betalingsregeling niet zelf te voeren. Dit komt allemaal bij ons te liggen. Wij zijn door onze ervaring en strategie hier zeer goed in. Dit zelf oppakken is een stuk moeilijk, ook omdat wij als incassobureau altijd wat overwicht op een debiteur hebben. Zij weten dat voor ons een deurwaarder inschakelen tot de mogelijkheden behoort. Vandaar dat de debiteur het zelf ook goed wil oplossen wanneer wij in het spel komen. Echter, alle communicatie gaat op een prettige, humane manier waarbij de klantrelatie niet uit het oog verloren wordt.

Deurwaarder en gerechtelijk proces

Incassobureaus zijn niet hetzelfde als deurwaarders, echter wanneer een debiteur in het buitengerechtelijke incassotraject nog steeds niet betaalt, kunnen wij als incassobureau wel de gerechtelijke incassoprocedure opstarten. Onze deurwaarder pakt de zaak dan verder op en kan, in het ergste geval zelfs faillissement voor jouw klant aanvragen. Ook beslaglegging op goederen of inkomen behoort in deze fase tot de mogelijkheden. Gelukkig komt dit zelden voor. Wanneer wij onze strategie volgen is de slagingskans maar liefst 94%.

Incassobureau inschakelen

Wil jij vrijblijvend een gesprek voeren over welke rol wij als incassobureau in jouw debiteurenbeheer proces kunnen spelen? Je kunt Incassonet in iedere fase inschakelen. Overleg om de mogelijkheden door te nemen en meer te weten te komen over ons bedrijf en onze dienstverlening. Alvast goed om te weten, aan onze diensten als incassobureau zitten voor jou geen kosten verbonden. Wij werken volledig op een no-cure-no-pay basis. Hoewel wij dit voor meer dan 1.000 vaste klanten doen, blijven we persoonlijk. Ervaar het zelf, neem vrijblijvend contact op.