Help! Mijn klant betaalt niet
Je hebt er alles aan gedaan om je factuur betaald te krijgen. Toch lukt het maar niet om een betaling van je klant te ontvangen. En nu, wat ga je doen? Ga je het zelf proberen op te lossen? Schrijf je je factuur af? Of draag je de zaak over ter incasso? Maar, wat doet het incassobureau precies? Zijn hier geen hoge kosten aan verbonden? En misschien verpest ik hiermee de relatie met mijn klant. In deze blog wordt duidelijk wat het incassotraject inhoud en wat de (mogelijke) kosten zijn.
Het minnelijke incassotraject
Het incassotraject wordt vaak uitgevoerd door een incassobureau zoals Incassonet. Nadat jij een vordering (één of meerdere onbetaalde facturen) hebt ingediend, start het minnelijke incassotraject. Een vaste zaakbehandelaar verdiept zich altijd eerst in jouw bedrijf en dienstverlening. Zo kan hij snel aan de slag en weet hij veel vragen van jouw niet betalende klant snel te pareren. Gemiddeld duurt een minnelijk incassotraject 40-45 dagen, afhankelijk van het contact en de afspraken met de debiteur, natuurlijk. Het contact met de debiteur bestaat uit verschillende contactmomenten. Daarnaast zijn voldoende onderhandelingsvaardigheden en juridische kennis essentieel om jouw openstaande facturen te incasseren.
Het contact met jouw debiteur gaat via verschillende communicatiemiddelen. Denk hierbij aan: telefonisch contact, SMS berichten, WhatsApp, e-mail en Social Media. Ondanks de inzet van hedendaagse communicatiemiddel, blijft alles wel zeer persoonlijk. Dit dankzij één vaste zaakbehandelaar.
Kosten voor het minnelijk traject
De kosten voor het minnelijk traject zijn vaak tweedelig. De wettelijke incassokosten dienen door de debiteur te worden betaald en worden volgens een staffel berekend. Er wordt natuurlijk ook direct rekening gehouden met de maximale incassokosten. Het is ook gebruikelijk dat er bij jou als opdrachtgever behandelingskosten in rekening worden gebracht. Vaak is dit een percentage van de hoofdsom. Waarom een incassobureau kosten in rekening brengt is goed uit te leggen. Met deze werkwijze kan het incassobureau de persoonlijke aandacht en kwalitatieve dienstverlening voor jouw vordering waarborgen.
Gerechtelijk traject
De debiteur heeft niet betaald in het minnelijke incassotraject. Er zijn dan twee opties. Je laat het hierbij en schrijft jouw factuur alsnog af, of je gaat gerechtelijke stappen nemen. De kosten kunnen in dit traject behoorlijk oplopen. Het gerechtelijk traject wordt uitgevoerd door een Gerechtsdeurwaarder en de wettelijke kosten worden (zo veel mogelijk) verhaald op de debiteur. Bij Incassonet krijgen klanten uitgebreid advies om wel of niet over te gaan tot een gerechtelijke procedure, zodat jij in dit laatste geval weet waar je aan begint.
Kosten voor het gerechtelijk traject
De kosten voor het opstarten van een gerechtelijke traject dienen altijd voorgeschoten te worden. De Deurwaarder gaat vervolgens, in nauwe samenwerking met jouw zaakbehandelaar bij het incasso bureau, aan het werk om de procedure in goede banen te leiden. Geeft de rechter een vonnis af? Dan zijn alle gemaakte kosten voor de debiteur, zoals de wettelijke incassokosten. Krijg je geen gelijk? Dan draai jij op voor de daadwerkelijk gemaakte kosten. Laat je daarom goed informeren door jouw persoonlijke zaakbehandelaar. En check ook altijd of het incassobureau met een Gerechtsdeurwaarder samen werkt. Een goed advies verkleint de kans op hoge kosten.
Conclusie
Wanneer je een incassozaak laat behandelen wil je dat dit met aandacht gebeurt. Tussentijds wil je graag op de hoogte blijven en wil je betalingen snel ontvangen. Het inschakelen van een incassobureau als Incassonet levert je geld op, geeft je veel minder stress en zorgt voor een verbeterde cashflow.
Benieuwd hoe wij werken en naar de mening van onze klanten? Lees hier wat klanten over onze dienstverlening vertellen.