Wanneer spreek je van een goed incassobureau?

Gepubliceerd op 1 augustus 2022

Vrijwel ieder bedrijf krijgt vroeg of laat te maken met een debiteur die niet betaalt. Het inschakelen van een incassobureau is dan de beste volgende stap om alsnog het verschuldigde bedrag te innen. Een goed incassobureau selecteren is dan ook een belangrijke keuze. Want wat is nu het beste incassobureau en wanneer spreek je van een goed incassobureau? Wij van Incassonet komen regelmatig tegen dat bedrijven al jaren met een incassobureau werken, maar eigenlijk helemaal niet tevreden zijn. Onze bevindingen hebben we in dit artikel uiteengezet.

Specialist in incasso voor het MKB

Incassonet werkt landelijk en met name voor MKB bedrijven of groter. Hoewel we ook zzp’ers in ons klantenbestand hebben, merken we dat onze dienstverlening het beste aansluit bij bedrijven die een zekere omvang in de administratie hebben. Wanneer spreek je van een goed incassobureau? Wanneer de dienstverlening pro-actief is. Wij kijken met onze klanten verder dan het incasseren van een factuur. Wij onderzoeken waarom een debiteur niet betaalt en koppelen dit terug. Als je het gesprek met ons aangaat, zul je merken hoeveel ervaring en kennis wij hebben. Zeker veel MKB bedrijven hebben er baat bij om een keer een extra paar ogen naar de debiteurenadministratie te laten kijken.

 Plan vrijblijvend een kennissessie in.

Debiteurenbeheer en creditmanagement

Bij grotere bedrijven komt er steeds meer nadruk te liggen op het debiteurenbeheer en het creditmanagement. Als zzp’er met een beperkt aantal facturen heb je nog wel zicht op de debiteuren. Voor grotere bedrijven ligt dit anders. Het bewaken van kredietrisico’s en zicht houden op de betalingen van debiteuren is essentieel. Door processen te optimaliseren kan dit. Daar blinken wij van Incassonet in uit. Wij doen dit namelijk voor ruim duizend bedrijven in Nederland. Waaronder grote partijen als DPD, T-Mobile en LeasePlan.

Hoeveel betalingsherinneringen?

Wettelijk dien je minimaal één herinnering te sturen. Dit kun je zelf doen, want het kan zijn dat de klant vergeten is te betalen. Wordt de factuur niet betaald? Dan zullen de meeste bedrijven een tweede herinnering met een kortere betaaltermijn versturen. Wordt deze alsnog genegeerd? Dan schakelen bedrijven veelal een incassobureau in. Wij sturen dan de laatste aanmaning alvorens wij tot actie overgaan. Bij particulieren sturen we ook de verplichte WIK-brief op. De debiteur heeft dus nog één kans om zonder extra kosten te betalen. Dit is wel zo netjes. Van het beste incassobureau verwacht je natuurlijk wel een klantvriendelijke houding.

Incassokosten

Wat zijn de maximale incassokosten? De maximale incassokosten zijn bij wet geregeld. Dit is een percentage van het bedrag met een bepaald minimum. Je spreekt van een goed incassobureau als deze zich hieraan houdt. Je spreekt van het beste incassobureau als er geen kosten aan jou worden gerekend! Want wat zijn de kosten van een incassobureau? Dat niet ieder incassobureau no-cure-no-pay werkt, komt soms als een verrassing. De factuur wordt niet geïncasseerd, maar de opdrachtgever krijgt wel een factuur. Niet bij Incassonet; wij zijn een no-cure-no-pay incassobureau. Ook als de factuur wel betaald wordt, ontvang je van ons geen factuur; wij verhalen onze kosten op de debiteur.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Schakel een incassobureau in als de factuur niet betaald wordt door een debiteur. Maar heb je moeite met het opzetten van een goed debiteurenbeheer? Of heb je een goede order gekregen maar twijfel je over de kredietwaardigheid van de debiteur? Neem ook dan gerust contact met ons op. Ook hierin verschillen wij van veel andere bureaus. Wij vinden dat een incassobureau ook een vraagbaak moet zijn voor ondernemers. Schakel ons dus in als je een samenwerking zoekt met een sterke incassopartner én een deskundige op het gebied van debiteurenbeheer. Als klant van Incassonet maak je ook geheel kosteloos gebruik van ons innovatieve incasso portaal, waar je gemakkelijk al je incassozaken online regelt.

Tot slot: de feiten checken

Je weet nu goed waar je op moet letten bij een incassobureau zoeken. Namelijk of het bureau bij jouw bedrijf past en dat het om advies draait, niet alleen om het incasseren van verlopen facturen. Check tot slot nog de feiten. Bijvoorbeeld de gemiddelde termijn van incasseren, de betaaltermijn na incassatie, de succesratio van incasso-opdrachten en of het incassobureau met een deurwaarder samenwerkt. Deze informatie bij Incassonet opvragen? Wij horen graag van je!