MKB vreest enorme toename onbetaalde facturen

Gepubliceerd op 4 mei 2021

Zo’n 12,9 miljard euro omzet die het MKB niet kan innen.

Het aantal facturen dat waarschijnlijk nooit betaald wordt, is bij kleine bedrijven met 5 tot 50 medewerkers sterk toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ging het in 2018 nog om een gemiddelde van 2% van de facturen, gaat het nu om een alarmerende 12%. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse MKB Barometer, een onderzoek naar trends en ontwikkelingen binnen het mkb in opdracht van softwarebedrijf Exact.

Gemiddeld is het percentage achterstallige en waarschijnlijk oninbare facturen in België en Nederland 12%. In totaal gaat het om zo’n 12,9 miljard euro omzet die het MKB niet kan innen.
Daarnaast bestaat er een constant gat in de kasstroom van 2,2 miljard euro als gevolg van late betalingen. Met name in de bouwsector is de situatie zeer zorgelijk te noemen, aangezien men verwacht dat maar liefst 20% van de facturen niet betaald gaat worden. Ook in de sector zakelijke dienstverlening zijn de verwachtingen ontzettend slecht; waar 17% van de facturen naar verwachting onbetaald blijven. De sectoren handel en productie staan er iets beter voor, met respectievelijk 13% en 7% aan facturen die naar verwachting nooit worden voldaan.

“De uitkomsten van de MKB Barometer laten zien welke verpletterende gevolgen corona heeft op de kleine ondernemer”, stelt Paul Ramakers, CEO van Exact. “Deze crisissituatie is al veel bedrijven fataal geworden, wat vermoedelijk de hoofdreden is van het hoge aantal achterstallige facturen dat waarschijnlijk nooit betaald wordt. Uit de cijfers blijkt bovendien dat accountants opvallend genoeg slechts in 61% van de gevallen real-time inzicht konden geven in openstaande facturen.”

Bron: https://financieel-management.nl/artikelen/mkb-vreest-enorme-toename-onbetaalde-facturen/

Wanneer je vaker last hebt van niet-betalende klanten, dan is het belangrijk om een incassobureau achter de hand te hebben die met je mee denkt en snel voor je kan schakelen.

Incassonet is jouw collega op afstand en werkt als verlengstuk van jouw debiteurenafdeling. Via ons online incassoplatform start je snel een nieuwe incassozaak. Onze incassospecialisten zitten klaar om je persoonlijk te adviseren en begeleiden.

Om openstaande facturen optimaal te incasseren is voldoende onderhandelingsvaardigheden en juridische kennis essentieel. Daarnaast is kennis van jouw bedrijf en jouw producten van enorme toegevoegde waarde. Onze incassospecialisten verdiepen zich vanaf de start in jouw organisatie en jouw klanten. Wij geloven dat wij door een nauwe samenwerking met jou het maximale resultaat kunnen nastreven.

Meer informatie? Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.