Hoe werkt een minnelijk incassotraject en wat is minnelijke incasso?
Naar de rechter gaan met een geschil is in geen geval een stap die je graag maakt. Daarom is het verstandig om altijd op de minnelijke incasso te sturen. Door dit traject te starten met een professioneel incassobureau, ben je ervan verzekerd dat er goed- en vriendelijk omgegaan wordt met je debiteur én dat je altijd een betrouwbare specialist aan je zijde hebt die je advies geeft. Minnelijk dus. Maar wat is minnelijke incasso precies en hoe werkt een minnelijk incassotraject? We geven hier antwoord op deze vragen.
Wat is minnelijke incasso?
Minnelijke incasso staat simpelweg voor: op een vriendelijke en behoorlijke manier een incassotraject starten, zonder dat de rechter hieraan te pas hoeft te komen. Voordat er überhaupt sprake is van een incasso, heb je waarschijnlijk al betalingsherinneringen gestuurd naar je klant. Of je dat nu met een vriendelijk verzoek hebt gedaan of via een koude mail of brief: de betaling is waarschijnlijk nog niet gedaan als je op zoek moet naar een incassobureau om een minnelijk incassotraject te starten. Van een minnelijk incassotraject is namelijk sprake als de betaling niet op normale wijze geïnd kon worden. Dit traject wordt ingezet om te voorkomen dat het een gerechtelijke procedure wordt.
Op welk moment kan je een minnelijk incassotraject starten?
Alvorens je met minnelijke incasso mag starten, moet je klant eerst een WIK-brief ontvangen. Let op: dit geldt enkel voor consumenten, niet voor zakelijke debiteuren. Dit is een brief waarin je de debiteur eigenlijk nog een kans geeft om de betaling zónder extra kosten te voldoen. Heeft de debiteur na die opgegeven termijn hiervoor nog steeds niet betaald? Dan kan er de minnelijke incasso gestart worden. Gaat het om een zakelijke relatie, dan start je de minnelijke incasso op het moment dat de betaaltermijn voor de debiteur is verstreken.
Wat doen we als er een minnelijke incasso wordt gestart?
Minnelijk staat synoniem voor ‘vriendelijk’ en dat is precies hoe wij een minnelijk incassotraject aangaan. Dit gehele proces draait om vriendelijkheid. Tijdens het traject nemen wij contact op met je debiteur en communiceren we over de openstaande factuur of facturen. Er wordt aangegeven dat er een incassotraject wordt gestart, maar dat doen we uiterst vriendelijk. We gaan op zoek naar mogelijkheden voor je debiteur om de betaling(en) toch te voldoen. Soms blijkt dit niet mogelijk en als dat het geval is, zoeken we naar een andere oplossing. Denk aan een betalingsregeling of uitstel van betaling.
Hoelang duurt een minnelijk incassotraject?
De exacte duur van het traject is afhankelijk van diverse factoren, denk aan de complexiteit van het geschil en de bereidheid van de debiteur, maar ook de financiële staat van een debiteur. Doorgaans duurt een proces voor minnelijke incasso ongeveer 2 tot 6 maanden. Wanneer dit traject geen slagingskans lijkt te hebben, is de vervolgstap een stap richting de rechter. Dit is een complexer proces, waar veel risico’s en meer kosten bij komen kijken. Een minnelijke incasso is dus de onmisbare tussenstap en als het goed is ook het eindpunt.
Wanneer toch juridische stappen ondernemen?
In enkele gevallen kan het zo zijn dat, hoe goed we ook ons best doen, een minnelijke incasso toch niet werkt. Maar op dat moment wil je natuurlijk nog steeds graag dat je factuur betaald wordt. Het is dan mogelijk om met onze hulp juridische stappen te maken richting de rechter. Hoewel we ons uiterste best doen om dat te voorkomen, adviseren we je ook wanneer dat wel het geval is.
Meer informatie over minnelijke incasso’s? Neem gerust contact op!
Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen tijdens een minnelijk incassotraject? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. Wij maken er onze taak van om erachter te komen waarom jouw klant niet wil- of kan betalen, zodat we tot de beste oplossing komen en jij weer kan genieten van een positieve cashflow.