Wat zijn de rechten van schuldeisers en schuldenaars in Nederland?
In Nederland is het heel duidelijk gemaakt welke rechten en plichten schuldeisers en schuldenaars hebben. Voor jou is het wel zo prettig om te weten welke dit dan zijn. Voor allerlei situaties zijn er wetten in het leven geroepen om incasso zo eerlijk mogelijk te regelen. Wij vertellen hier welke regels er voor wie gelden en hoe je het beste met deze situaties om kunt gaan om problemen te voorkomen.
De rechten en plichten van de schuldeiser
Als schuldeiser lever je diensten of producten en daar word je voor betaald. Althans, dat zou wel zo moeten zijn. In sommige gevallen blijven betalingen echter uit en dat terwijl je als schuldeiser weldegelijk het recht hebt om tijdig je centen te ontvangen. Maar, daarnaast heb je ook de plicht om de schuldenaar goed te informeren over de kosten. Hier zijn allemaal regels voor opgesteld. We bespreken ze hieronder:
Punctuele administratie en nauwkeurigheid
Een belangrijke plicht van de schuldeiser is dat hij er een nauwkeurige administratie op nahoudt. Dit is wettelijk bepaald. Je moet altijd kunnen aantonen welke bedragen openstaan, wat de betalingstermijnen zijn en onder welke voorwaarden de schulden bij de schuldenaar zijn ontstaan. Door te zorgen voor een zorgvuldige registratie voorkom je misverstanden en is het eenvoudiger om een vordering te rechtvaardigen wanneer je in een discussie terechtkomt. Uiteraard moet dat nooit het uitgangspunt zijn en is een vriendelijke incassering altijd het meest efficiënt.
Correct en respectvol incasseren
Het is bij een incasso altijd van belang dat wederzijds respect aanwezig is. Als schuldeiser ben je ook wettelijk verplicht om zorgvuldig om te gaan met het incasseren van schulden. Je moet redelijke stappen ondernemen om de juistheid van de schuld te bewaken. Verifieer de schuld dus altijd goed voor je actie onderneemt. Natuurlijk doe je alles in het kader van respect en begrip. Intimiderend of agressief gedrag past hier niet bij. En dus ook geen misleidende of dreigende uitspraken in een betaalherinnering. Geduld is een schone zaak, zodat jij je goede klantrelatie met de schuldenaar gewoon behoudt.
Jouw recht als schuldeiser is hierbij dat de schuldenaar zich respectvol richting jou gedraagt en geen agressiviteit toont. En daarnaast dient hij, wanneer hij niet wil betalen, aan te geven welke eventuele oplossingen, zoals betalingsregelingen, wel bij hem zouden passen.
Juridische stappen
Stel je klant weigert te betalen, dan is er nog steeds geen nood aan de man. Dus wees gerust. Je hebt meerdere opties. Als je ons als incassobureau inschakelt, weet je zeker dat de issue op een vriendelijke manier wordt aangepakt en opgelost. Je kan als schuldeiser daarnaast nog een beroep doen op de WIK (Wet Incasso Kosten), waarin de minimale- en maximale incassokosten staan aangegeven. Hierin staat hoeveel je dus mag doorberekenen aan je schuldenaar.
In nijpende gevallen, ben je soms helaas genoodzaakt om juridische stappen te ondernemen. In dat geval kan je een betalingsbevel laten uitvaardigen of faillissement van de schuldenaar aanvragen. Hou wel in je achterhoofd dat dit echt kostbare en tijdrovende stappen zijn en dat het inschakelen van een efficiënt incassobureau altijd nog de eerste- en beste optie is.
De rechten en plichten van de schuldenaar
Als schuldenaar ben je in Nederland goed beschermd tegen onredelijke- of intimiderende incassoprocedures. Waar jouw plicht ligt om je betalingen te voldoen, staat hier het recht tegenover dat jij beschermd wordt tegen slechte incasso’s die vallen onder misleiding of dreiging. We hebben de belangrijkste zaken voor de schuldenaars op een rij gezet hieronder:
Bescherming tegen onredelijke incasso
Een schuldenaar heeft het recht om respectvol en eerlijk behandeld te worden. Hoe slecht zijn betalingsmanieren op dat moment ook zijn. Er is altijd ‘more to it’. We zoeken graag uit waarom iemand niet in staat is om te kunnen- of willen betalen. Als we die reden weten, kunnen we hier een prettige betalingsregeling op afstemmen die voor zowel de schuldenaar- als de schuldeiser goed werkt.
Onredelijke incasso’s met onhaalbare termijnen of bedragen die niet stroken met de wet zijn verboden en hier hoef je als schuldenaar dus ook niet op in te gaan. Als een schuldeiser zich niet aan deze regels houdt, heb je als schuldenaar het recht om juridische stappen te ondernemen.
Recht op duidelijke informatie
Als schuldenaar heb je ook het recht om duidelijke informatie te ontvangen. De schuldeiser moet hier transparant over communiceren in geschrifte. Denk aan informatie over het verschuldigde bedrag, de betaaltermijn, rente en incassokosten. Daarnaast heb je als schuldenaar gewoon het recht om opheldering te vragen als je twijfelt over specifieke informatie.
Betalingsregelingen
Een schuldenaar heeft ook het recht op een betalingsregeling in een situatie waar hij niet kan betalen, maar het wel wil en openstaat voor een oplossing. De meeste schuldeisers zijn bereid tot overleg en dat zijn wij ook. Door goede afspraken te maken over betalingsregelingen, worden escalaties voorkomen.